Zdravá strava je zdravá. A nebolí.

Tuesday, April 16, 2013 0 comments
Počas boja s žalúdočnými problémami som musela tak trochu zmeniť svoje stravovacie návyky. V predchádzajúcom príspevku som sa venovala stredomorskej diéte. Akosi som na ňu úplne zabudla, avšak jej dobré rady som mala na mysli stále. A tie mi v konečnom dôsledku pomohli pri mojich menštruačných bolestiach.

O tom, ako, koľko a prečo toľko žien trpí takýmito bolesťami, sa zmieňovať nemusím. Jednoducho je to náš údel a treba s tým bojovať alebo to vydržať. Keďže ja som absolútne vylúčila možnosť antikoncepčných tabletiek a rodiť sa v najbližších rokoch nechystám, ostalo mi jedine trpieť a dúfať, že sa to čoskoro zmení. Moje žalúdočné ťažkosti mi v konečnom dôsledku našepkali, čo mám robiť, aby som bolesti zmiernila alebo takmer úplne odstránila.

Jedným z faktorov, ktoré vplývajú na bolesť pri menštruácii, je stres. Tomu sa však, bohužiaľ, vie vyhnúť málokto. Účinnejším spôsobom je pohyb a potom zdravá strava. Ja som na radu lekára počas liečby úplne vylúčila konzumáciu kávy a alkoholu. Tento krok mi priniesol hneď niekoľko pozitív: cítila som sa zdravšie, nemala som ráno po párty opicu ani žiadne sprievodné javy (a zabavila som sa rovnako!), a čo je pre mňa najdôležitejšie - vylúčením týchto nápojov som sa (podľa môjho názoru) zbavila aj silných menštruačných bolestí, ktoré káva a alkohol vo všeobecnosti umocňujú. 

Taktiež som si obľúbila jesť delenú stravu, po ktorej sa človek cíti najedený, ale plný energie a zároveň nemá pocit, že pokiaľ sa nevyvalí na gauč, tak praskne. Čiže namiesto klasického mäsko-zemiak, mäsko-ryža, som volila k mäsu zeleninové prílohy. Okrem toho som svoje skromné kulinárske kreácie rozšírila o špenátové jedlá, šaláty a ryby (nie filé, ktoré má s rybami spoločné pramálo, ani vyprážané ryby a rybie prsty). 

Toť moje skromné skúsenosti, ktoré mi pomohli zmierniť menštruačné bolesti a vďaka ktorým môžem počas svojich dní relatívne normálne fungovať.

Tipy a triky? Šup s nimi do komentárov! xx

P.S.: V rámci svojho prieskumu zdravej stravy som narazila na novú koktailovú módu: zelené džúsy, ktoré sú vraj veľmi veľmi zdravé a chutné. Ak sa na ne odvážim, určite sa s vami podelím o recepty a dojmy a chute!
Copyright © Jana's Boudoir